Graph Search Nedir ? Grap Search Ne demek ?

Unknown | 17:13 | 0 yorum


Son zamanlarda sıkça duyduğumuz Graph Search aslında bir sosyal arama motorudur.FAcebook bünyesindeki bi yenilik ile aradağınız kişilerin daha kolay bulunması sağlanıyor.
Zuckerberg, temel olarak Graph Search ile ilgili üç noktaya değindi. Bunlardan ilk ikisi News Feed (Haber Kaynağı) ve Timeline (Zaman Tüneli) oldu. Üçüncüsünde ise soru işareti çıktı. Bu sahne, Steve Jobs’ın iPad’i tanıttığı sunumu da akıllara getirdi ve sonrasında slayttaki soru işaretinin yanında Graph Search çıktı.
Graph Search, Facebook içerisindeki arama özelliğinde bir devrim yaratacak. Önceden ortalıkta dolanan söylentilerde olduğu gibi Facebook, Google’a reklam ağı alanında rakip olmayacak ya da bir arama motorunu devreye sokmayacak fakat kendi iç tarafında arama özelliğini bir hayli geliştirecek.
Sosyal arama olarak nitelendirebileceğimiz Graph Search’e buradan ulaşabiliyorsunuz. Bu arama özelliği ile birlikte artık arkadaşlarınızı daha farklı özelliklerine göre aratabileceksiniz. Örneğin müzik grupları, sevdikleri filmlere göre arkadaşlarınızı ayırt etmeniz mümkün olacak. Hem Radiohead seven, hem de U2 beğenen arkadaşlarınızı arayabileceksiniz.

Yani artık yaşadığımız şehir bilgileri, beğendiğimiz sayfalar gibi pek çok bilgi aracılığıyla arkadaşlarımızı daha detaylı araştırabilecek ve benzer insanları bu ortak arkadaşlar aracılığıyla görebileceksiniz. Bu da Facebook’un insanları birbirine bağlama konusunda Graph Search ile ne kadar ciddi ve büyük bir adım attığının göstergesi.
Graph Search’te kullanıcıları arkadaşları, fotoğraflar, ilgi alanları ve mekanlar gibi 4 farklı alanda aramak mümkün olacak. Graph Search ile çok daha ilginç veriler de elde edeceğiz. Mesela bir siyasi görüşü savunan insanların Facebook’ta daha çok hangi müzisyenleri beğendiği bilgisini alabileceğiz.
Facebook etkinliğinde ilginç örneklerle de karşılaştık. Mesela San Francisco’da Hindistanlı arkadaşlarınızın beğendiği restoranları aratabileceksiniz. Yani kısacası Facebook bize ilginç bir arama t
ecrübesi yaşatacak. Bununla birlikte etkinlikte gizlilik konusuna da değinildi ve Facebook bu konuda da hassasiyetini anlattı.
Nedir Bu Graph Search Dedikleri...
Yazımızın başında Facebook’un Google’a rakip bir arama motorunu çıkartmayağını açıklamıştık ama sunumun gidişatında Mark Zuckerberg, Graph Search’ün içinde web sonuçlarının da yer alacağını ekledi. Facebook, Graph Search içinde Bing aracılığıyla elde ettiği web arama sonuçlarına da yer verecek. Ekrana gelen örnekte “weather in menlo park” araması yapılıyordu.

Category: , , , , ,

0 yorum