Yerli Otomobil Cadillac BLS Tartismasi

Unknown | 18:55 | 0 yorum

Bugün prototipi gösterilen yerli otomobilin esasında Cadillac BLS olduğu ortaya çıktı. Görsellerle desteklediğimiz tüm detaylar haberimizde.



Yerli Otomobil Cadillac BLS
Bugün BilimSanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, yerli otomobil prototiplerini tanıtmasıyla beraber, yerli otomobil tekrardan Türkiyegündemine oturdu.

Peki bugün prototipi gösterilen yerli otomobilin detayları, işin iç yüzü ne? Gerçekten bir yerli otomobil mi üretiyoruz, yoksa tamamen hazır bir otomobil platformunu alıp, uyarlıyor muyuz?
İşte bu soruların cevapları...

Yerli otomobilin alt yapısı Cadillac BLS

Bugün gösterilen prototipe baktığımızda otomobilin esasında Cadillac BLSmodeli olduğunu görüyoruz. Daha da ilginci detaylara indikçe, Cadillac BLS'nin çok da bir özelleştirilmeye gidilmeden tekrardan karşımıza sunulduğu göze çarpıyor.
15-10/13/cadillac-bls.jpg
Cadillac BLS iç mekan görüntüsü
15-10/13/yerli-oto-dashboard.jpeg
Yerli otomobilin iç mekan görüntüsü
Cadillac BLSSaab 9 -3 ve 9 -5 platformlarının bir melezi olarak karşımıza çıkıyor. 2005 - 2009 yılları arasında İsveç'te, 2010'a kadar da Rusya'da üretilen platform, şu an dünyada kullanılmıyor.

Kuş serisi mantığı tekrarlayabilir

Tofaş'ın ŞahinDoğan ve Kartal modellerini bilmeyen yoktur. Esasında bu araçlar FIAT Regata'nın makyajlanmış ve yeniden elden geçirilmiş sürümleriydi.
Tofaş tarafından FIAT'tan Regata modelinin lisansı alınmış, motor ve şasi teknolojileri birebir kalarak, ufak makyaj değişiklikleriyle ülkemizde üretilip uzun yıllarca satılmıştı.
15-10/13/cadillac-bls-2.JPG
Cadillac BLS dış görünümü
15-10/13/yerli-oto-1444736490.jpg
Yerli otomobilin kamuflajlı ön görünümü

Motor elektrikli olabilir

Aracın orjinalinde 2.0 litre genişliğinde benzinli bir motor kullanılıyor. Fakat ülkemizdeki yakıt fiyatları ve silindir hacmine göre alınan vergi sistemine göre 2.0 motor kullanılmayacağını şimdiden söyleyebiliriz.
Bakan Fikri Işık, aracın elektrikli motor ile geleceğini söylemişti. Fakat 2005 yılında piyasaya çıkan, çok yeni sayılmayan bir platformun, elektrikli araca çevrilmesi, yeniden bir platform hazırlamak kadar zor bir eylem. Özellikle elektrikli bir araçta yer alacak bataryaların konumlandırılması ve ağırlık gibi çok ince detayların nasıl ayarlanacağı ayrı bir muamma.
En iyimser gelişme olarak, ilk zamanlarda Hybrid bir motor kombinasyonu bizi karşılayabilir.

Özelleştirmeler neler olabilir?

Eğer yapılan çalışmalar ve anlaşmalar uygulamaya geçer, üretime geçilirse yerli arabanın 2020 yılında yollarda olması bekleniyor.
Peki bu otomobilde yerlilik oranı nasıl olacak? Henüz bu konuda çok büyük açıklamalar yok. Kullanılan platform, şasi ve genel kaporta, iç aksam ünitelerinin yurt dışındaki Cadillac BLS modelleriyle aynı formda olduğunu görüyoruz. En azından şimdilik prototipin içerisindeki durum bu şekilde.
Platform komple satın alınırsa eğer, belli ölçülere sadık kalınarak kaporta ve bilimum iç malzeme yerli üretimden geçerek, ölçülere sadık kalınarak kullanılabilir. Ayrıca daha önce Türkiye'de lisanslı üretimlerde gördüğümüz gibi makyajlarla değişimler yapılabilir.
Bu da işin AR-GE ve üretim noktasında yerli mühendislere ve yerli yedek parça üreticilerine ciddi bir istihtam sağlanacaktır.
Ayrıca araçlarda kullanılan far, lastik, süspansiyon, cam gibi pek çok ufak gibi gözüken ara parçalarının da yerli üretimi ve yan sanayi üretimi, sektörü canlandıracak detaylar arasında yer alacaktır.
Şimdilik prototip çok benzer olsa da, önümüzdeki dönemde araçta yapılacak AR-GE faaliyetleriyle özelleştirmeler yapılabilir ve daha farklı noktalara gidilebilir. 

Category: , , , , ,

0 yorum