Hollanda Starbucks a 30 M Euro Ceza verdi

Unknown | 01:35 | 0 yorum

Hollanda Starbucks a 30 M Euro Ceza verdi


Hollanda Starbucks a 30 M Euro CezaAB Komisyonu Starbucks\`a Hollanda, Chrysler\`a Lüksemburg sebebi ile sağlanan vergi kolaylıklarının yasadışı olduğuna karar verdi.Hollanda Starbucks a 30 M Euro Ceza
ABD\`li kahve zinciri Starbucks\`a Hollanda, otomotiv gruplarından Chrysler\`a Lüksemburg sebebi ile sağlanan vergi kolaylıkları suya düştü. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Haziran 2014\`te başlattığı soruşturma sonucunda bu vergi kolaylıklarının yasadışı olduğuna karar verdi. Komisyon Hollanda ve Lüksemburg\`un \`adil olmayan rekabet şartlarını ortadan kaldırmak\` için toplanmayan vergileri bu firmalardan almasını istedi. 20-30 milyon Euro\`ya denk gelen bu verginin tam miktarı komisyonun belirlediği metotlar çerçevesinde yapılacak yeni vergilendirme ile netleşecek.

\`20 KAT çok VERGi öDEYECEKTi\`

Komisyona göre Hollanda ile yaptığı anlaşma yardımıyla Starbucks, 20 ila 30 milyon Euro içinde daha az vergi ödedi. Chrysler\`ın da son üç yılda benzer miktarda vergiden kurtulduğu tahmin edildi.

2014 yılında Starbucks\`ın hollanda birimi 600 bin Euro\`dan, Fiat\`ın Lüksemburg birimi ise 400 bin Euro\`dan daha az vergi ödedi. Komisyonun hesabına göre Chrysler\`ın normal koşullarda bu rakamın 20 katını ödemesi gerekiyordu. Komisyon Starbucks\`ın kârını yurtdışına aktarmasına imkan tanıyan transfer düzenlemelerini eleştirdi, Fiat\`ın da düşük kâr tahminleri üstünden vergi ödediğini belirtti.

\`SıRADA AMAZON iLE APPLE mevcut\`

kuruluşlar ile Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri karara itiraz etmeye hazırlanmaktadır. Starbucks ile Fiat\`a ceza sağlayan AB Komisyonu\`nun Amazon ve Apple hakkında başlattığı vergi soruşturması ise devam ediyor. Amazon Lükbemburg, Apple ise irlanda ile benzer vergi kolaylığı anlaşması yapmıştı.

\`340 şıRKETiN adı KARışMışTı\`

Geçtiğimiz sene uluslararası firmaların hukuki boşlukları kullanarak Lüksemburg üstünden milyarlarca Euro vergi kaçırdığı belirlenmişti. Lüksemburg Leaks şekilde adlandırılan skandala 340 küresel şirketin adı karışmıştı.

\`bütün şıRKETLER PAYLARıNA azalma gösteren VERGiYi öDEMELi\`

AB Komisyonu\`nun rekabetten mesul üyesi Margrethe Vestager, kararın gelecekte vergi kaçırma olaylarını önleyebileceğini öngördü. Vestager, \`\`Bir şirketin vergi yükünü yapay olarak düşüren vergi kararları, AB\`nin devlet yardımı kuralları ile bağdaşmıyor. Bu kararlar yasadışı. Umarım, bugünkü kararla birlikte bu mesaj, aza devletlerin hükümetleri ve benzer kurumlar sebebi ile duyulur. Büyük veya küçük, çokuluslu ya da değil tüm firmalar, kendi paylarına azalma gösteren vergiyi ödemeli\`\` dedi. öte yandan komisyon, aldığı öteki bir kararda \`kartel\` oluşturmakla suçladığı 8 firmaya ise 116 milyon Euro para cezası verdi.



Category: , , , ,

0 yorum