Havyar Nedir Nasıl Tüketilir ?

Unknown | 09:37 | 0 yorum

Havyar Çeşitleri ,  Havyar Nasıl yenmeli hakkında yazı Dizisi

Her çeşit balık yumurtasına havyar denir ancak bazı balıkların yumurtası daha değerlidir.

Balık yumurtaları arasında en değerlisi Hazar Denizi'nde çıkan Mersin balığının yumurtası ve bir Mersin balığı olan, çirozdan elde edilen yumurtalardır.
Hazar denizinde çıkan ve adı Beluga olan bu yumurtanın rengi açık gri ve füme olur. Havyarlar arasında en nadir bulunanı ve dolayısıyla en pahalısıdır.

Sevruga ise siyah veya çok koyu gri renlidir ve en çok bulunabilen havyardır.

Osciete en çok tercih edilen havyardır. Gri-altın-kahverengi arasında bir rengi vardır.


Her tür balık yumurtasına Havyar  denilir. Fakat bazı  balıkların yumurtaları  özel bir yiyecek olarak değerlendirilir. Bu havyarlar özellikle, Hazar Denizi’nde yaşayan Mersin balıklarının döllenmiş umurtalarından elde edilirler. Havyar siyah ve kırmızı olarak 2’ye ayrılırlar. İçlerinde en iyisi  siyah  havyardır. Siyah  havyar tatlı sularda, ırmak ağızlarında yumurtlayan Mersin balığının yumurtasından yapılır. Siyah havyarın en özeli ve pahalısı “Beluga” havyarıdır. Havyarın iyisi genellikle kışın elde edilir. Somondan alınan kırmızı havyar ise siyah havyar kadar değerli değildir. En lezzetli havyar Rusya ve İran’da bulunur.
Havyarın yanında içilen en iyi içki şampanyadır. Buzlu votkada servis edilebilir.


Havyar türleri ise:
Beluga: Üç tür arasında en büyük Mersin türüdür. Havyarı yumuşak tada sahip  mavi -gri renktedir.
Osetra: Havyarlar  arasında en çok çeşitlilik  gösterenidir. Dipte beslenen bir balık olduğundan, yedikleri çıkardığı yumurtanın tadını etkiler. Havyarı  koyu griden, koyu kahverengi ve altın rengine kadar değişiklik gösterir.
Sevruga: Üç Mersin balığının en ufağıdır. Havyarı gri-siyah ve ince taneli olup çok güçlübir tada sahiptir.
Havyar  Nasıl Servis edilir:
Havyar  genellikle, yumurta, soğan, limon kreması ve tost ekmeği ile servis edilir.  Eğer çok  kaliteli bir havyar  ise bu malzemeleri kullanmayıp  direk tost ekmeğine hafif bastırarak sürülür ve bu  şekilde servis edilir.  Yada özel kaşığı ile servis edilmiş ise direk ağıza atılarakda tüketilebilir.
Havyar Protein Zengini:
Dişi Mersin  balığının yumurtası olan havyar; bol protein, yağ, B12, B6, B2, PP, C, A Vitaminleri ile bir çok madeni tuzları da ihtiva ettiğinden besin değeri çok yüksektir. 50gr havyarda 1400 kcal vardır.
Balık yumurtası olarak bilinen ve tuzlanıp kurutulduktan sonra hava alıp okside olmaması için üzeri balmumu ile kaplanan yumurta ise,  hızla büyüyen ve boyu bir metreyi aşabilen Karadeniz’de yaşayan Has Kefal’in  yumurtasıdır. O da havyar gibi çok lezzetlidir ve onunda hem kalorisi hem kolestrolu  fazladır.
Havyar Üretimi
Balıklar yumurtlama mevsiminde toplanır. Canlı haldeki balığın karnındaki yumrutalar alınır. Karnı dikildikten sonra tekrar suya bırakılır. Bu şekilde aynı  balıktan bir kaç defa yumurta elde edilir.

Category: , , , , , , , , ,

0 yorum