2013 Sigara Fiyatları Zamları

Unknown | 16:43 | 0 yorum

Sigara fiyatlarına yapılan zam beklentileri aşarken, Philsa ise vergilerin satış fiyatı üzerinden hesaplanmasını gösterdi.
Vergi zamlarının yürürlüğe girmesinin ardından sigaraya beklenen zam geldi. Sigara fiyatlarına ilk artış Philsa’dan geldi. 8 liraya satılan sigaralar 9 liraya, 6.5 liralık sigaralar ise 7.5 liraya çıktı. Sigarada nispi vergi zammının beklenen kadar yüksek olmamasına karşın, sigaradaki zam oranı beklentilerin üzerine çıktı.
Philsa’dan yapılan açıklamada, “Maliyetlerimize doğrudan yansıyan bu durum karşısında, ürünlerimizin fiyatlarının yeniden belirlenmesi zorunlu hale gelmiştir. Sigaradaki ÖTV, diğer birçok ürüne uygulanan vergilerden farklı bir şekilde, ağırlıklı olarak ürünlerin perakende satış fiyatı üzerinden alınmaktadır.

Vergide yeni düzen

Bu bağlamda, vergi artışının fiyatlara etkisi değerlendirilirken, tüm maliyet yapısı ve piyasa dinamikleri de göz önünde bulundurulmaktadır” denildi. Philsa’nın ardından diğer şirketlerin de sigaraya zam yapması bekleniyor. Bakanlar Kurulu 1 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile sigaraya uygulanan nispi vergi oranı yüzde 65’ten yüzde 65.25’e, asgari maktu vergi miktarı paket başına 2.90 TL’den 3.15 TL’ye çıkartmış ve ayrıca paket başına 0.09 TL’lik bir  maktu vergi getirmişti.

kaynak:Milliyet

Category: , , ,

0 yorum